fbpx

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee HPA alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb: Karlijn Peters en Tobias Platenburg.

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van de twee High Potential Academy (HPA) alumni die ik voor dit Centraal Station geïnterviewd heb: Karlijn Peters en Tobias Platenburg. Karlijn Peters is General Manager bij iQsquare en Tobias is Data Scientist bij IG&H Consulting & Interim. Ze hebben beiden een eigentijdse onconventionele loopbaan doorlopen en zijn, door goed naar zichzelf te kijken, op een plek gekomen die bij hen past.

Een brede studie, maar toch mist er iets

“Ik ben begonnen met Future Planet Studies (FPS) aan de UvA met het idee dat het een brede studie is”. “De richting duurzaamheid trok me toen wel heel erg”, vertelt Karlijn. Tijdens deze studie merkte ze echter dat het al snel meer bèta werd dan ze verwacht had. Ze is dat volgens zichzelf eigenlijk niet zo, maar gaf zich daar toen toch aan over. Toen ze tijdens haar studie de mogelijkheid kreeg een minor te kiezen, besloot ze voor International Business Administration (IBA) te gaan. Dit sprak haar zo aan, dat ze uiteindelijk een volledige bachelor IBA naast FPS is gaan volgen.. Daarna volgde Karlijn een master International Management in Rome. “Als je dan toch iets internationaals wilt doen, moet je het eigenlijk wel in het buitenland doen.”

Tobias, daarentegen, is wél meer bèta ingesteld. “Het was al vrij snel duidelijk dat ik iets technisch wilde doen. Als kind draaide ik al aan allemaal knoppen, vond ik het leuk dingen uit elkaar te halen en was ik handig met computers.” Net als Karlijn, besloot Tobias een brede studie te doen: Mechanical Engineering in Eindhoven. “Ik koos voor de techniek, maar niet heel specifiek.” Hij was hier met veel plezier aan begonnen, nooit echt wetende welke richting hij hiermee op wilde. “Door actief te zijn tijdens mijn studententijd merkte ik dat ik het ook leuk vond om verbindingen te leggen tussen verschillende soorten mensen”, vertelt hij. In eerste instantie dacht Tobias dat hij hierom het beste zou passen in de wereld van olie en gas. “Enerzijds omdat hier de techniek centraal staat, maar ook omdat het een internationale omgeving is en het leggen van verbindingen tussen verschillende soorten mensen uit verschillende culturen centraal staat.” Hij is vervolgens een master Energy Technology gaan doen en een afstudeerstage begonnen bij Shell.

Startups

Tijdens haar tweede bachelor kwam Karlijn via een vriendin bij HPA. Door HPA leerde ze kritisch naar zichzelf te kijken en te onderzoeken wat echt bij haar past. Zo leerde ze bijvoorbeeld dat ze veel beter bij een startup past dan bij een groot corporate bedrijf. Ze kwam later tijdens haar zoektocht naar een stage via haar zus in contact met iQsquare, een startup. “Ze hadden iemand nodig die een maand customer service zou doen. Dit kwam heel handig uit, want dan kon ik ondertussen naar een stage zoeken.”

Tobias kwam ook tijdens zijn bachelor bij HPA. “Ik vond het heel prettig om met een coach verder te ontdekken waar ik nou goed in ben en wat mijn talenten zijn.” De olie en gaswereld en stage bij Shell tikten bijvoorbeeld veel boxen: de techniek, verbinding en het internationale waren er. Maar hij merkte dat hij hier in een rol van projectmanager ‘geduwd’ zou worden. “Ik zag mezelf daar wel werken, maar ik wist ook dat als ik echt kritisch zou zijn en naar mezelf zou luisteren, dit niet bij mij paste.” Hij was weer teruggegaan naar HPA om scherper te krijgen wat hij echt wilde en kreeg ook duidelijk het idee dat hij beter bij een startup past.

Van Customer Service naar General Manager

Toen Karlijn weer in Nederland was had ze de leidinggevende van iQsquare een berichtje gestuurd om eens af te spreken. “Ik had hem nog nooit gezien. Ik had alles gewoon uit mijn kamertje gedaan in Rome.” Toch besloot ze hem te benaderen. “Ten eerste is het een startup; het is verrassend en alles wat je doet kan effect hebben op het resultaat. Daarnaast is het in de sportindustrie.” De sportindustrie vindt ze super interessant, wat ze van tevoren nooit had gedacht. “Je kan mensen helpen die eenzelfde passie delen, dat geeft me energie.”

Ze ging naar hem toe en is sinds januari, op 24-jarige leeftijd, General Manager. Ze neemt verschillende taken op zich zoals de rol van productiemanager, het aansturen van de customerservice in de Filipijnen, en neemt strategische beslissingen.

Consulting en Data-Science

Tobias is vervolgens gaan kijken bij een (toenmalige) startup: Adyen. Ook hier vond hij het internationale, maar was daar puur op Fintech gefocust. Hij miste toch het verbindende deel. Door nog eens kritisch naar zichzelf te kijken kwam hij erachter wat hij gaaf vindt: “technisch en programmeren, een link leggen tussen mensen en… iets van business. “ Die dingen bij elkaar brachten hem op het vakgebied data science en zo kwam hij terecht bij IG&H-consulting.

“Inmiddels zijn we gegroeid van een team van 5 naar ruim 20. Dat vind ik heel cool, dat ik ook wat kan betekenen”. In de data science kan hij technisch bezig zijn, programmeren, uit data inzichten halen en daarop modellen bouwen die business beslissingen kunnen faciliteren, maar legt hij ook constant verbindingen. Het is heel gevarieerd: van logistieke dienstverlening en bepalen hoeveel pakketjes besteld gaan worden tot het voorspellen van wie fraude zou kunnen plegen voor banken. “Het leuke wat erbij komt kijken is dat hier ook een ethisch vraagstuk omheen zit: geef je iemand een hypotheek, zou je dan alleen door een systeem dit soort beslissingen kunnen laten maken? Hier denken wij ook over mee, dus nog een leuke frisse zijstap die hierbij komt.”

Eigentijds

Twee heel verschillende eigentijdse loopbanen, maar wat verstaan zij zelf onder ‘eigentijds’? Volgens Tobias is een bedrijf eigentijds als het meegaat met hoe de maatschappij zich ontwikkelt en daarop vooruit probeert te lopen. “Ik probeer steeds meer voor mezelf na te denken hoe de wereld er over 5 jaar uitziet en wat voor rol ik daar als Data Scientist in kan spelen.” Hij zegt dat elke consultant altijd wel bezig is zichzelf uit te vinden. IG&H doet dat op haar eigen manier door data science als potentie te zien voor consulting programma’s. “IG&H is dus eigentijds omdat het een vooruitziende blik op de wereld heeft.” Ook vanuit de inhoud blijven ze nadenken binnen een team. “Een team is extra krachtig als je daar diverse mensen in hebt zitten en zo elkaar op een mooie manier aanvult”.

Volgens Karlijn is een bedrijf eigentijds als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en niet van 9:00-18:00 op kantoor zit. “Bij iQsquare werk ik eigenlijk altijd, maar ook nooit”. Ik kan mijn tijd zelf indelen, en niemand oordeelt daarover. Als ik liever een eindje ga fietsen, dan doe ik dat. Als je je verantwoordelijkheden neemt, vraagt niemand of jij vandaag wel van 9:00-18:00 hebt gezeten.” Dit past ook echt bij haar: “ik zou nooit meer voor iets ouderwets gaan”.

Kies iets dat bij jou past

Uiteindelijk komt het er bij beiden op neer dat de plek waar hun loopbaan hen gebracht heeft, werkelijk bij hen past. Karlijn benadrukt dat je niet voor het eerste de beste dat voorbij komt moet gaan, maar moet kiezen voor iets dat werkelijk bij jezelf past. “Je hebt zelf echt wat te kiezen op het moment dat je een baan gaat zoeken. Ik zag het vroeger altijd als: ‘je moet maar geluk hebben dat ze je willen, dan vorm je jezelf naar een baan’.” HPA leerde haar juist dat zij iets te bieden heeft aan de arbeidsmarkt, verkoop jezelf op die manier. Je hebt een keuze. “Ik sta nu iedere ochtend op met zin om te werken. Dat werk bestaat echt, omdat het zo bij je past! Je hebt zo veel te bieden, dus ga echt voor iets waar je energie van krijgt.”

Tobias is het hiermee eens en voegt toe dat je vroeg moet nadenken over wat je talenten zijn en wat bij je past. “Dat stopt niet in je studententijd en ook niet als je al gestart bent. Het is niet alsof je na je studententijd een traject hebt afgerond en je weet wat je moet doen.” De tip is dus: zoek je passie en zorg dat je op een plek terecht komt die echt bij jou past. Het blijft altijd een gok, dus blijf kritisch…en eigentijds.”

Geschreven door Ben jij eigentijds…?

volg ons op

Lees ook

Testimonial: Carlijn Kolkman

Carlijn deelt haar ervaring met het High Potential Academy- traject, benieuwd? Lees meer!

Lees meer

Testimonial: Coot Uelen

Coot deelt haar ervaring met het High Potential Academy- traject, benieuwd? Lees dan snel verder.

Lees meer

Research Paper Sneakers op de werkvloer

Tegenwoordig is het hybride werken niet meer weg te denken uit onze samenleving: hoe ervaart onze Community dit? Lees hier onze nieuwste research paper: sneakers op de werkvloer!

Lees meer

Voordelen

  • De baan die je zocht
  • Jouw groei centraal
  • Doelgerichte training, coaching en begeleiding
Inschrijven

Heb je vragen?
Jasper staat voor je klaar!

Ontwikkel je talent.

Jasper Fritzsche

Algemeen Manager bij HPA

jasperfritzsche@hipoacademy.nl

06-34852610

Mail Jasper

Gouden Gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Gouden gieter