fbpx

Het is weer tijd voor een Centraal Station Blog! In deze editie spreken wij met Fengwei An. Naast dat hij zich bezighoudt met diversiteit en inclusie, is hij fanatiek roeier met een mooie ambitie: werken aan de Olympische Spelen! Weten waarom precies? Lees dan snel verder!

Centraal Station Blog

De Olympische Spelen: meer dan alleen sport!


De Olympische Spelen, hét sportevent van het aankomende jaar waar velen naar uitkijken. Zo ook Fengwei An, roeier en masterstudent International Relations en Business Administration die al twee keer bij de Olympische Spelen in Beijing en Londen in de organisatie heeft meegedraaid. Zijn toekomstdroom? Werken aan de Olympische Spelen! Voor velen is het vooral een sportevenement dat in de zomer of winter wordt gehouden, maar er komt veel meer bij kijken. Zo ook diversiteit en inclusie. Wat nog meer precies? Fengwei vertelt je er alles over!

 

Neem ons eens mee in hoe jouw droom is ontstaan!

“Ik ben geboren in China en hier heb ik twee jaar gewoond. Al snel emigreerden wij naar Engeland en zijn we best wel wat jaren later in Nederland terecht gekomen. Niet geboren in Nederland, maar wel deels getogen. Ik heb altijd sterke roots gehad met het thuisfront in China. Doordat we ieder jaar terugkeerden, bleef ik mij verbonden voelen. Ik was onder de indruk hoe China in razend tempo een ontwikkeling doormaakte. Een ontwikkeling die wij in Europa en mensen van onze generatie niet hebben meegemaakt. Elke keer als je terugkeert naar zo’n land, zie je dat dingen in een giga vaart veranderen.

Toen ik vervolgens als tienjarig jongetje hoorde dat China in de running was om de Spelen van 2008 te mogen organiseren, had ik voor mezelf al besloten en luidkeels aangekondigd: “daar moet ik bij zijn, dat moet ik zien!” De aanloop naar de Olympische Spelen toe en als kers op de taart het evenement zelf bijwonen. In 2008 heb ik dan ook als vrijwilliger in Beijing mogen werken! Een fantastische ervaring.”

 

Vrijwilliger tijdens de Olympische Spelen in 2008

Fengwei vertelt vol enthousiasme hoe het was om daar als vrijwilliger rond te lopen: “Ik was 16 jaar oud, maar kon ermee door als jongvolwassene van 18 jaar. Doordat ik de stad Beijing goed kende en de taal sprak, mocht ik een kleine rol vervullen. Ik begeleidde bij het badminton en vanwege mijn meertaligheid coördineerde ik ook bij andere evenementen. Op zo’n moment ben je niet bezig met hoe belangrijk je bent in de keten. Het alleen al aanwezig zijn, behulpzaam zijn en een lach op iemand zijn gezicht toveren doordat je iemand de juiste richting op stuurt, dat was al ontzettend waardevol! 

Ik groeide met een andere achtergrond op in het westen. Ik weet nog goed dat ik in Engeland en Nederland graag temidden van mijn vriendengroep er niet uit wilde steken en erbij wilde horen, maar in de aanloop naar de Spelen van 2008 begon ik er anders over te denken. Mensen van over de hele wereld kwamen naar China. Juist nu was ik erg trots dat ik een andere kleur rugzak bij me droeg. Ondanks dat het land voldoende valkuilen kent, wilde ik op dat moment niets liever dan China op z’n mooist laten zien.”

 


 

“Het organiseren van de Spelen heeft ingrijpende gevolgen voor een land”


Fengwei vertelt wat diepe indruk op hem heeft gemaakt: “Je wordt meegesleept in de hele bedoening. Gedurende een tijdsbestek van enkele korte weken worden er tientallen ‘wereldkampioenschappen’ tegelijkertijd gehouden in één grote stad, die het land en de gehele bevolking op zijn kop zet. Het was voor mij het moment dat ik mij besefte dat het organiseren van de Spelen ingrijpende gevolgen heeft voor een land. Voor de meeste mensen is de Spelen op het eerste gezicht een sportevenement dat in de zomer of winter wordt gehouden, maar er komt veel meer bij kijken. Wil je als land bijvoorbeeld in aanmerking komen om de Olympische Spelen te mogen organiseren? Dan stuur je een doordacht pakket aan plannen in”, zo vertelt Fengwei. 


“Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat er gedaan kan worden om kinderen uit achterstandswijken meer aan het sporten te krijgen. Hoe kunnen er bepaalde maatschappelijke kloven tussen bevolkingsgroepen verkleind worden door een element van sport en spel toe te passen? Maar ook, hoe kunnen we sport en überhaupt een gezonde levensstijl binnen de maatschappij stimuleren? De bedoeling is dus ook dat een editie van de Olympische Spelen niet alleen voor de gepassioneerde sportliefhebber en topatleet interessant is, maar een ingemetselde en invloedrijke rol en nalatenschap, of ‘legacy’, met zich meedraagt in de brede maatschappij.”


Fengwei vertelt gepassioneerd verder: “Daarnaast hebben we het over gigantisch dure projecten van miljarden euro’s. Niet alleen sportstadia die gebouwd moeten worden, maar ook ontwikkelingen in infrastructuur wat betreft openbaar vervoer, de vernieuwing van vliegvelden, en aanleggen van wegen. Er worden hele wijken uit de grond gestampt. Vaak gebeurt dit deels voor het faciliteren van de deelnemende sporters, maar aan de hand van een doordacht bestemmingsplan worden faciliteiten zo effectief mogelijk hergebruikt.
Er wordt gedacht in termen van 7 jaar vooruit: naar de Olympische Spelen toe, maar ook decennia daarna. Het geheel, al deze plannen te samen, maakt of een land een goed ‘bod’ heeft. Daarnaast komt er een zekere mate van politiek lobbywerk bij kijken en ook een stukje geluk.

 

“De Olympische Spelen betreft ook diversiteit en inclusie” 


“Verder betreft het ook diversiteit en inclusie en dan leg ik de nadruk op inclusie. Dat iedereen in een land er betrokken bij kan raken. In 2008 zag je dat in Beijing ook enorm terug. De bevolking was zo innig verbonden geraakt met die Olympische beweging op dat moment. Dat was bijzonder om te zien en inspireerde mij. Mijn verwachting is dan ook dat dit thema in de toekomst een grotere rol gaat spelen.” 

Diversiteit en inclusie is een onderwerp waar Fengwei zich momenteel sterk mee bezighoudt. Sinds driekwart jaar is hij druk bezig met de commissie Diversiteit en Inclusie, een nieuw opgezette werkgroep van de Koninklijke Nationale Roeibond.

“Ook binnen de roeisport proberen we de nadruk te leggen op inclusie, zodat deze sport meer open kan zijn dan dat het tot nu toe is geweest. Op alle fronten kan er verschil zijn ten opzichte van de norm. Dat kan huidskleur zijn, seksuele geaardheid, een hobby of religie die anders is dan dat wij kennen. Wij vinden het belangrijk dat alle mensen zich welkom, veilig en ondersteund voelen. Daarom beginnen wij met inclusie. Dat doen we door onder andere te zorgen voor een stukje bewustwording en het actief betrekken van mensen bij dit onderwerp. We pakken het van de grond af aan op en zijn in gesprek met allerlei experts en andere sportbonden om onze eigen sport omtrent dit thema mooi vorm te geven. Dat geeft onwijs veel energie!”


Hoe bereik je de toekomstdroom?

“Voortbouwend op mijn achtergrond in International Relations start ik dit jaar de Master in Business Administration in Rotterdam. In plaats van beleidsvoering, wil ik nu juist meer inzicht krijgen in strategie en bedrijfsvoering. Als de Olympische Spelen worden gehouden, dan hebben we het eigenlijk over een bedrijf dat opereert. De operationalisatie van zo’n groots evenement, daar ga ik meer over leren. Dat in combinatie met mijn praktijkervaringen, ook op het gebied van diversiteit en inclusie, verwacht ik een goede fundamentele basis te leggen om in een later stadium terug te cirkelen naar de Olympische Spelen en een waardevolle bijdrage eraan te leveren.


We willen Fengwei bedanken voor het inspirerende gesprek en wensen hem veel succes met deze mooie ambities! Benieuwd naar andere Centraal Station Blogs? Klik dan op deze link. Wil je op de hoogte blijven van alles wat wij doen? Volg ons hier op LinkedIn. 

 


(Foto 1: Bron: Fengwei An)

Geschreven door Eline Keuning

volg ons op

Lees ook

Testimonial: Sam van den Brink

Sam van den Brink (26) startte met het High Potential Academy- traject: “Het contact met High Potential Academy zou ik omschrijven als warm en betrokken." Benieuwd naar zijn ervaring? Lees dan snel verder.

Lees meer

Het traject geeft houvast en houdt je scherp

Waar Wouter nu precies energie van krijgt op werkgebied? Daar wilde hij meer duidelijkheid over. Het High Potential Academy- traject gaf hem antwoorden: "het geeft houvast en houdt je scherp!"

Lees meer

Research Paper Geluk op de werkvloer

Ervaar jij momenteel geluk op je werk? Wil je weten wat dit inhoudt en hoe je met praktische tips het geluk van jezelf of je werknemers kunt verhogen? Lees dan hier onze nieuwste research paper: geluk op de werkvloer!

Lees meer

Voordelen

  • De baan die je zocht
  • Jouw groei centraal
  • Doelgerichte training, coaching en begeleiding
Inschrijven

Heb je vragen?
Maurits staat voor je klaar!

Ontwikkel je talent.

Maurits ter Poorten

Commercieel Manager / Co-Founder bij HPA

mauritsterpoorten@hipoacademy.nl

06-42712294

Mail Maurits

Gouden Gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Gouden gieter