fbpx

We krijgen allemaal met afwijzingen te maken, het is nooit leuk. Echter, afgewezen worden is ook een kans om jezelf, de ander én de relatie tot de ander beter te begrijpen. Daarom onderzoek ik in dit Frisse Blik Artikel hoe je een afwijzing omzet in iets positiefs.

Hoe een afwijzing in je voordeel kan werken

Je bent student, nét afgestudeerd en de wereld ligt aan je voeten: men wacht op je. Je bereidt je voor op je eerste sollicitatiegesprek, spannend! En dan… wijzen ze je af. Dat kan niet waar zijn! Mijn CV was toch in orde? Ik paste toch binnen het profiel? Ik was toch de perfecte kandidaat? Het doet meer pijn dan je dacht, of dan je zegt dat het doet tegen je vrienden. Je houdt je groot, maar er stort een wereld in. Of gaat er juist een nieuwe wereld voor je open?

We krijgen allemaal met afwijzingen te maken, het is nooit leuk. Echter, een afwijzing is ook een kans om jezelf, de ander én de relatie tot de ander beter te begrijpen. Daarom onderzoek ik in dit Frisse Blik Artikel hoe je een afwijzing omzet in iets positiefs.

150 keer gesolliciteerd, 107 keer afgewezen

In een podcast van Ted Work Life vertelt Emily Winter dat haar goede voornemen voor 2018 was om 100 keer afgewezen te worden voor een baan. Volgens Emily is dit niet een opeenvolging van teleurstellingen, maar juist empowering. Ze zag het namelijk als een win-win situatie: het doel was om afgewezen te worden, het was mooi meegenomen als ze aangenomen zou worden. Zo had ze aangenomen én afgewezen worden in iets positiefs omgezet. Emily hield een lijst bij van alle sollicitaties, vroeg om feedback en maakte daar keer op keer notities van. Van de uiteindelijke 150 sollicitaties, werd ze 107 keer afgewezen, maar ook 43 keer aangenomen. Ze maakte zichzelf more comfortable met afwijzing om zo haar angst te verkleinen en meer risico’s te nemen. Zo vond Emily tussen de 43 succesvolle sollicitaties haar droombaan waar ze dacht nooit ‘goed genoeg’ voor te zijn.

Wie is de schuldige?

Er zijn vaak twee manieren waarop de mens met afwijzing omgaat: óf het is de schuld van de ander, óf we zien onszelf als volledig verantwoordelijk. Bij de eerste manier beschermen we onze ego’s: “het gesprek verliep stroef omdat de recruiter een eikel is”, “het lag niet aan mij, de recruiter stelde slechte vragen”. Als we juist de volledige verantwoordelijkheid op ons nemen, denken we in doemscenario’s en boren we onszelf al gauw de grond in: “ik ben niet goed genoeg, niet gekwalificeerd, ervaren.. etc.”.

Maar er is ook een derde manier: ‘niet ik, niet jij, maar wij’. Het probleem ligt in veel gevallen namelijk niet in individuen, maar in de relatie ten opzichte van elkaar. De verkeerde persoon in het verkeerde klimaat: er is geen match. Vaak gaat afwijzing dus niet enkel om of je een goede kandidaat bent voor de functie, maar ook of je past bij het bedrijf. Je solliciteert immers niet alleen op de functie, maar ook op een bedrijfscultuur, en in een gesprek wordt de ‘relatie tussen jou en het bedrijf’ getoetst.  

Een beter perspectief

Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen carrière en ook in jouw aandeel in de relatie met een bedrijf. Onderzoek je alternatieven en houd goed zicht op je idealen. Zet dus een afwijzing om in een leermoment en neem de tijd om kritisch na te gaan wat de redenen zijn dat jij het niet geworden bent. Ga hierin ook goed bij jezelf na waarom je deze baan wilde.

Was het omdat je gepassioneerd was over de specifieke functie, het bedrijf of het idee ervan? Door werkervaring en door sollicitatiegesprekken waarin je goed bevraagd wordt, kom je er pas achter wat je werkelijk drijft. Juist een afwijzing is een aanmoediging om nog eens na te gaan wat echt bij je past. Afwijzing hoort hier nou eenmaal bij. Het is dus belangrijk om dit proces zo vroeg mogelijk te starten en dit beter in perspectief te plaatsen. Wat zijn mijn ambities? Waar zie ik mezelf in de toekomst? Klopt dit beeld?

De waarde van feedback

Neem na een afwijzing zeker even de tijd om je betreurd te voelen, een afwijzing is nooit leuk, maar blijf hier niet in hangen. Hoe cliché het ook klinkt: van tegenslagen leer je. Het maakt je onzeker, boos, teleurgesteld én wijzer. Tegenslagen en teleurstellingen zijn een onvermijdelijk, en misschien zelfs cruciaal, onderdeel van ieders loopbaan.

Durf dus kritisch te zijn en om feedback te vragen. Zo voorkom je dat je zelf gaat invullen waarom je bent afgewezen, maar je leert ook wat je de volgende keer beter kunt doen. Je weet waar je aan kunt werken én wat je wel goed deed. Lag het aan de recruiter, aan jou of aan de relatie? Hier kom je pas achter door de feedback. Hoe meer sollicitatiegesprekken je hebt gehad, hoe duidelijker het wordt hoe kandidaten worden geselecteerd, hoe meer risico’s je durft te nemen en hoe beter je hierop in kan spelen.  

Lef en kritisch blijven

Het vereist lef om risico’s te nemen die kunnen leiden tot kritiek. Hoe vaker je met afwijzing leert omgaan, hoe sterker je in je schoenen staat en hoe meer je kunt leren groeien. Als je 100 afwijzingen doorstaat, kun je alles aan. Begin dus op tijd!

Als student ben je nog jong, je kunt niet verwachten dat je op je eenentwintigste je droombaan tegenkomt. Het is nooit in één keer raak. Veel studenten komen er pas achter wat hen werkelijk drijft als ze al een aantal jaar verder zijn. “Was dit wat ik had verwacht van werk? Zijn mijn verwachtingen waar gemaakt?” Wij, Studentflex & High Potential Academy, kunnen jou hier goed in begeleiden. Niet alleen om te leren omgaan met afwijzing, we begrijpen goed wat dit met je kan doen, maar ook om te onderzoeken waar nou werkelijk jouw ambities liggen en welk bedrijf bij jou past.

En onthoud, de meest succesvolle mensen krijgen met mislukkingen te maken. Vertel eens, van welke afwijzing heb jij het meeste geleerd?

volg ons op

Lees ook

Testimonial Cassie: oriënteren in verschillende sectoren en bedrijfsculturen

Cassie deelt hoe High Potential Academy haar handvatten heeft gegeven in haar oriëntatie in verschillende sectoren en bedrijfsculturen. Ook vertelt ze hoe ze er achter is gekomen welke startersfunctie het beste bij haar past. Lees meer!

Lees meer

In gesprek met Sander Bos: een geboren ondernemer

Voor deze editie van het Centraal Station blog spreek ik met Sander Bos (21), één van de oprichters van het succesvolle en sociale initiatief Studenten helpen Scholieren. Hoe kwamen de studenten op het idee en hoe ziet Sander de toekomst?

Lees meer

Testimonial Ruben: traineeship of eigen onderneming?

Ruben vertelt over de twijfels die hij had tussen een eigen bedrijf of een traineeship. High Potential Academy heeft hem helpen inzien waar hij energie uit haalt en wat hij belangrijk vindt. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf: AYCE. Lees meer!

Lees meer

Voordelen

  • De baan die je zocht
  • Jouw groei centraal
  • Doelgerichte training, coaching en begeleiding
Inschrijven

Heb je vragen?
Lavy staat voor je klaar!

Ontwikkel je talent.

Lavy van der Goot

Talent Development Coach bij HPA

lavyvandergoot@hipoacademy.nl

06-41486885

Mail Lavy

Gouden Gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Gouden gieter