De relatie van studenten met de overheid zou beter moeten zijn dan ooit door de afschaffing van de basisbeurs. Nu de overheid niet lijkt te leveren wat zij belooft, wat betekent dit voor de relatie met de studenten?

Relatie met de overheid

Twee weken terug zat ik in Amsterdam op een terras te genieten van een heerlijk nazomer zonnetje. Tot, op een goed moment, opeens een hele file aan politieauto’s met loeiende sirenes voorbijkwamen. Ramptoerist die ik ben wilde ik weten waar ze naartoe reden. Het bleek te gaan om de ontruiming van het PC Hoofthuis van de UvA. Studenten hadden zichzelf daar opgesloten om te protesteren tegen de uitholling van het onderwijs. Nu zijn er wel vaker demonstraties, en is het ook niet de eerste keer dat een gebouw bezet wordt om te protesteren. Deze demonstratie trok echter mijn aandacht omdat ik juist dacht dat de relatie tussen de overheid en de studenten beter zou moeten zijn na invoering van het leenstelsel. Wij als studenten hebben onze basisbeurs ingeleverd in ruil voor verbetering van het onderwijs en nu lijkt juist dát niet geleverd te worden!

Verbinding

Wij bij Studentflex / High Potential Academy geloven in verbinding. Verbinding tussen ons en de student. Wij vinden dat je dat doet door geen vluchtige aanpak te hanteren. Verbindingen zijn volgens mij duurzame relaties, relaties die je voor een langere periode aangaat. Een verbinding gebaseerd op wederzijds vertrouwen. En die vluchtige aanpak? De overheid, in de persoon van Jet Bussemaker, lijkt juist voor deze aanpak te hebben gekozen. Er was geld nodig en dit kon bij de studenten worden weggehaald. Hier moest echter iets tegenover staan. Een tegenprestatie werd bedacht maar niets van dit alles leek haalbaar om te kunnen leveren.

Afspraken nakomen

In de Trouw verscheen onlangs een artikel dat de studenten het nakijken hebben in de deal die zij sloten in 2015 met de overheid. ‘Studenten moesten in 2015 hun basisbeurs inleveren en zouden daar ander moois voor terugkrijgen. Maar geen enkele van de verbeteringen die het kabinet aan studenten beloofde, is waargemaakt’. Eerder bleek al dat het geld dat de studenten inleverden door hun volledige studiefinanciering te lenen niet (volledig) werd geïnvesteerd in beter onderwijs. En dat de kansenongelijkheid voor studenten niet afnam maar juist toenam en dat er in plaats van 1 miljard slechts 820 miljoen is vrijgekomen. Nu blijkt ook de laatste belofte niet te worden nagekomen. Want deze lening zou geen nadelig effect hebben op de mogelijkheden tot het kopen van een huis. Nu blijkt zelfs dat deze belofte niet wordt nagekomen! Er is zelfs sprake van dat de verplichte lening alsnog bij het BKR geregistreerd wordt! Te belachelijk voor woorden!

Het is wellicht wat te naïef van mij om te denken dat de overheid de ideale partner zou moeten zijn om een verbinding aan te gaan. We leven (gelukkig) niet in een bananenrepubliek dus de overheid zou, volgens mij, bij uitstek een betrouwbare partner moeten zijn. Een evenwichtige samenwerking tussen de studenten die hun basisbeurs inleveren en de overheid die beter onderwijs zou leveren. Als een partij niet levert wat zij belooft waarom zou die andere partij dat dan nog wel moeten doen?! Zo kan er onmogelijk een duurzame relatie ontstaan!

Zo doe je dat

Wij geloven juist in de kracht van die duurzame relatie en dat je zo samen verder kunt komen. Wij doen dat door geregeld contact te hebben met zowel onze opdrachtgevers als de studenten. Zij zijn, samen met ons, verantwoordelijk voor het succes van onze relatie. Als het kabinet eens kritisch naar zichzelf kijkt, hoe vaak hebben zij de studenten en universiteiten gevraagd hoe zij vonden dat het ging? Ik denk nog nooit. Op die manier hadden ze in eerder stadium kunnen kijken hoe ze dit konden oplossen. Zo doen wij het immers ook al jaren! Ben je benieuwd hoe wij dat doen? Schrijf je in bij Studentflex / High Potential Academy dan leggen wij graag jou uit wat we voor jou kunnen betekenen.

Geschreven door Relatie met de overheid

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van Karlijn Peters en Tobias Platenburg, twee HPA alumni.

Lees meer

De ontwikkeling van High Potential Academy

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan 'HPA 2.0' en we zijn trots op het (voorlopige) resultaat! Onze oprechte interesse in onze potentials, alumni en partners is ongewijzigd, maar verder is alles vernieuwd en/of zal worden vernieuwd.

Lees meer

Vacature (Lead) Consultant – High Potential Academy

High Potential Academy groeit! Daarom hebben we een geweldige baan kunnen creëren voor een geïnteresseerde en verbindende consultant (lead) die toptalenten wilt koppelen aan onze high-end partners. Geïnteresseerd? Lees verder!

Lees meer

Voordelen

  • De baan die je zocht
  • Jouw groei centraal
  • Doelgerichte training, coaching en begeleiding
Inschrijven

Heb je vragen?
Jasper staat voor je klaar!

Ontwikkel je talent.

Jasper Fritzsche

Business Development Manager bij HPA

jasperfritzsche@hipoacademy.nl

06-34852610

Mail Jasper

Gouden Gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Gouden gieter