"Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Interessant, nog voordat je onder de douche bent gestapt, kan je al iets van je to-do lijstje afstrepen door simpelweg je bed op te maken. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever en succesvoller te maken?

Wie wil ondernemen, moet productief zijn

“Wanneer je elke ochtend direct je bed opmaakt, zal je dag een stuk productiever zijn”. Toen mijn collega mij dit feitje vertelde, werd meteen mijn interesse gewekt. Interessant, nog voordat je onder de douche bent gestapt, kan je al iets van je to-do lijstje afstrepen door simpelweg je bed op te maken. Maar… nog belangrijker dan dat je iets kan afstrepen van je lijstje, zorg je voor een opgeruimde leefomgeving, met als gevolg rust in je hoofd. Het zijn dus de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Wat zijn die kleine handelingen die je kan doen om je dag productiever en succesvoller te maken? 

Laten we ons eerst eens afvragen wat ‘productief zijn’ eigenlijk inhoudt. Veel tips die online worden genoemd voor het bereiken van productiviteit zijn voor de hand liggend: elimineer afleidingen, leg je telefoon eens weg, ga op tijd slapen en zorg voor voldoende beweging. Toch denk ik dat ik mijn droom, het openen van een eigen restaurant, niet zal bereiken door mijn telefoon links te laten liggen. Maar hoe bereik ik dat dan wel?

Tijdens mijn werk heb ik gemerkt dat mijn persoonlijke productiviteit afhankelijk is van een duidelijke dagplanning. Kleine taken, moeilijke telefoontjes en administratieve zaken pak ik direct op zodat ik deze kan afstrepen. Het kunnen afstrepen van mijn to-do lijst geeft mij vervolgens weer veel energie om de overige dagtaken ook af te kunnen handelen. Time-management geeft immers een gevoel van controle en macht over de tijd.

We selecteren de prioriteiten op onze to do-lijstjes door na te gaan welke taken de belangrijkste en meest urgente taken van de dag zijn. Echter, in plaats van ons af te vragen wat het belangrijkste is dat we vandaag moeten doen, moeten we ons juist afvragen wat het belangrijkste is dat we vandaag kunnen doen én daarmee morgen beter maken. Wat kan ik vandaag doen, waardoor ik morgen meer rust in mijn hoofd creëer? Al moet ik eerlijk toegeven dat ik nog wel wat meer vooruit mag denken. Morgen ligt nog net in mijn korte termijn gedachte, volgende week daarentegen.

Aanpakken, durven en gewoon doen is voor mij de sleutel naar persoonlijke productiviteit en dus het ondernemerschap. Niet uitstellen, maar daadwerkelijk overgaan tot actie. De keerzijde van altijd aan staan, is dat je jezelf (en anderen) voorbij kan lopen. Ben hier kritisch op. Geef genoeg aandacht aan de mensen om je heen, vraag eens door na de “goed, met jou?”. Hoe efficiënter je in je tijd bent, hoe meer ruimte je hebt voor je omgeving. Weet wat er speelt in de levens van de mensen om je heen, of dit nou kandidaten, collega’s of vrienden zijn.

Investeer ook hierin, want, naast productiviteit, is een warm en groot netwerk dé ‘key’ voor het slagen in ondernemen. En mocht je dag toch iets minder productief zijn dan gehoopt, tref je thuis toch altijd nog een opgemaakt bed aan.

volg ons op

Lees ook

Ben jij eigentijds…?

Wat betekent ‘eigentijds’ voor jou? En…ben je dat? Een vraag waarop verschillende antwoorden mogelijk zijn. Toch zit er een rode draad in de verhalen van Karlijn Peters en Tobias Platenburg, twee HPA alumni.

Lees meer

De ontwikkeling van High Potential Academy

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan 'HPA 2.0' en we zijn trots op het (voorlopige) resultaat! Onze oprechte interesse in onze potentials, alumni en partners is ongewijzigd, maar verder is alles vernieuwd en/of zal worden vernieuwd.

Lees meer

Vacature (Lead) Consultant – High Potential Academy

High Potential Academy groeit! Daarom hebben we een geweldige baan kunnen creëren voor een geïnteresseerde en verbindende consultant (lead) die toptalenten wilt koppelen aan onze high-end partners. Geïnteresseerd? Lees verder!

Lees meer

Voordelen

  • De baan die je zocht
  • Jouw groei centraal
  • Doelgerichte training, coaching en begeleiding
Inschrijven

Heb je vragen?
Maurits staat voor je klaar!

Ontwikkel je talent.

Maurits ter Poorten

Commercieel Manager bij HPA

mauritsterpoorten@hipoacademy.nl

06-42712294

Mail Maurits

Gouden Gieter

Wie nomineer jij deze periode?

Elke periode kiest de community een favoriete manager. Wie laat zijn of haar kandidaten het hardst groeien?

Gouden gieter